Dag 6: Bad Harzburg -Aschersleben

14 september 2024 - Aschersleben, Duitsland

Ketting

Vooraleer ik kon verder rijden moest ik eerst een fietsenmaker opzoeken. Had er eentje gevonden op het internet. Kon pas om 9 uur. Gelukkig lag er een bakker naast die ook koffie serveerde.
Heb zolang ontbeten in gezelschap van de lokale mensen. Meestal oudere mensen die er wat gezelschap zoeken.
Eéntje was van een naburig dorp met de bus gekomen. Deed dat wekelijks, anders zat ie toch alleen thuis.
O ja, mijn fietsketting was redelijk snel opgeknapt. Kan weer verder. Gelukkig.

Wielertoeristen

Dat het WE was kon ik merken aan het aantal fietsers. Veelal groepjes van een vijftal renners met fietsen waar Van Aert ook mee zou kunnen rijden. Duur spul dus.
Of dat de reden was om op de rijbaan te rijden weet ik niet. Terwijl ik peddelde op het fietspad. Toch kon ik het laten om stiekem te lachen toen ik een groepje zag stilstaan en vloeken.
Drie van hen had een lekke band, door glas dat op de rijweg lag. Mijn aanbod om hun banden te plakken was tevergeefs. Het waren tubeless banden

Oost Duitsland

Al rijdend zag ik de omgeving veranderen. Minder E-auto’s en vooral kleinere. Wel nog van Duitse makelij.
De meeste wegen in de dorpjes die ik binnenreed waren kasseibanen. Winkels met etalage zijn een rariteit. Winkelstraten? Niet gezien.
De meeste huizen zouden zeker hun EPC-norm niet halen.
Ook geen Lidl of Aldi’s gezien. Enkel Netto. Een bij ons niet zo gekend warenhuis. En opvallend, de parkings ook praktisch leeg.
Zelf ondervonden: een halve liter bier kost hier de helft minder dan voorgaande dagen. Alcoholvrij bier wel te verstaan!
In de grotere dorpen waren het vooral woonblokken zoals we die kennen van uit de Oost Blok landen. Zie foto’s.
Welkom in Oost Duitsland. Zo dichtbij maar toch anders.

Motel Moteur

Bij de voorbereiding was het moeilijk om een onderkomen te vinden. Veel keuze had ik niet. Zeker niet dichtbij de route.
Motel Monteur, mijn verblijf, was een gok. In de beschrijving stond dat er oud hotelmeubilair gebruikt werd. Toch genomen. En wat blijkt?
Aan de buitenkant ziet het er niet uit. Maar binnen kan het wedijveren met de betere hotels van bij ons. En dat aan de helft van de prijs. Een voltreffer dus.

Wind en waaiers

Nog iets over het -weer- weer. Daar kan ik niet over klagen. Fris en droog. Maar in de namiddag, tegen drieën begon het ferm te waaien. Wind, zoveel wind.
Als ik een groep was, konden we in waaiers* rijden!

* wielerterm

Voor nu slaapwel