Dag 4: Larochette-Habay le Haut
Zalig
Wat kan het leven mooi zijn. Opstaan met het zonnetje, weliswaar nog wat flauwtjes, dat al door het raam schijnt.
En zeker na een goede nacht.
De perikelen van eerder zijn vergeten, historie.
Mullerthal
Of zoals ze hier terecht zeggen Klein Zwitserland. Fietsen door een groene vallei, met vele vogels en andere dieren. Op apart gelegen fietspaden. Geen auto’s in de buurt. Gewoon prachtig. Temeer daar er, zo vroeg, er nog niet teveel toeristen te zien waren.
Groothertogdom
Op de middag was ik in de hoofdstad. Bereikt langs het Europees administratief centrum boven op de Kirchberg.
En in het centrum heb ik de wisseling van de wacht voor het paleis meegemaakt. Zoals de Koninklijke wacht in Londen. Met veel gedoe. Een attractie die veel aantrek had bij de toeristen. Die er nu wel waren.
Verschil
Dat Luxemburg welvarend(er) is kan men makkelijk merken.
Er is het wagenpark met mooie blitse auto’s van de duurdere merken.
Het betere bouwwerk. Zo zijn bankgebouwen gelegen op de Kirchberg pareltjes van bouwkunst. (Spaargeld van Belgen?)
Het wegennetwerk. Geen opgelapte wegen. Fietspaden die er onberispelijk zijn. Mooi verzorgd, met om de zoveel kilometer een prachtige rustplaats voorzien.
Schitterend. Men zou zomaar vergeten dat er nog moet gefietst worden. En niet te vergeten: het goed uitgewerkte en bovendien gratis openbaar vervoer.
Zornik
In het binnenrijden van Aarlen hoorde ik plots muziek in de verte. Mooie muziek. Leek op de stem van Koen Buysse van Zornik te zijn. Zo klonk het.
Ik er natuurlijk erop af.
Bleek een privé feestje te zijn. Plaatselijk bandje dat in open lucht speelde op de parking van de Carrefour. Mochten geen foto’s gemaakt worden.
Uiteraard heb ik toch gedaan en heb zelfs een korte video-opname gemaakt. Rebels karakter?
Avondeten
Aangekomen in Habay Le Haut, een onooglijk gat, vroeg ik de weg aan een priester. In zeer gebrekkig Engels kreeg ik de uitleg. Zijn Frans was onbestaande.
Gelukkig wist hij de weg want anders was ik telaat geweest voor een overheerlijk diner.
Samen met een Hollander, waarover morgen meer, kregen wij veel lekkere dingen voorgeschoteld door de hospita.
Afgesloten met een Orval.
En of het gesmaakt heeft.
Zo, nu is het moment om te gaan rusten.
Na een prachtige dag met fijne ontmoetingen weer.
Of was het door het zonnetje dat meefietste.
Zo goed dat de tegenwind me niet deerde.
Slaapwel.
Morgen weer meer.
Cijfers
95 km
827 hm
6u44’
14 km/u
1909kcal
Bram:30 mei 2025Rebel! :-)