Dag 9: Enkele verhalen ( waarvoor gisteren geen tijd was)

26 maart 2022 - Daverdisse, België

Het verhaal van Adolf

Adolphe Sax werd in 1814 in Dinant geboren. Als zoon van een instrumentenbouwer startte hij op jonge leeftijd een muziekopleiding in Brussel. Zijn favoriete instrument was de klarinet, maar Sax begon al snel te experimenteren en probeerde nieuwe instrumenten te ontwikkelen. In 1835 stelde hij een complexe basklarinet voor, in 1841 kwam hij op de Brusselse industrietentoonstelling met een saxofoon op de proppen. In België kreeg hij echter niet de nodige erkenning en hij stichtte in Parijs een instrumentenfabriek die uitgroeide tot een bedrijf met meer dan 200 werknemers.

Charles De Gaulle

Ietwat verloren en minder bekend, en minder geslaagd, is het beeld van CDG in Dinant. Sommigen vinden het beeld weinig flatterend. 
CDG, als luitenant van een regiment bestormde de citadel van Dinant op 15 augustus in 1914, om deze te heroveren van de Duitsers. Volgens de overlevering werd hij tijdens de oversteek van  de brug gewond.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog, op 15 augustus 1914, bestormt het regiment van luitenant Charles de Gaulle de Citadel van Dinant om deze te heroveren op de Duitsers.  Volgens de overlevering werd de luitenant hierbij gewond. Later werd De Gaulle generaal en president van Frankrijk.

Hij had de reputatie een ontzettend vastberaden en eigenwijs persoon te zijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leverde dit hem de bewondering van het Franse volk op, maar gedurende zijn latere politieke carrière resulteerde dit ook in veel vijanden. Liefst 31 aanslagen werden op het leven van De Gaulle gepleegd. Daardoor kreeg hij de bijnaam ‘De Overlever’. Hij stierf uiteindelijk in zijn lievelingsstoel, voor de televisie, op 9 november 1970 in zijne zetel.
Er werd een brug naar hem genoemd. De Charles de Gaulle brug.
Waar sinds 2010, ter ere van Adolphe Sax (uitvinder van de saxofoon), reuzensaxofoons van meer dan 3 meter hoog geplaatst werden. In de hele stad zouden er in totaal 28 reuzensaxofoons te vinden zijn.
Sinds eeuwen heeft deze brug een bijzondere geschiedenis. Er zijn boeken en verhalen over geschreven. Te vinden in de betere boekhandel.

Anseremme

Anseremme ligt aan samenvloeiing van de rivier de Lesse in de Maas. Naast de agrarische sector is het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. De meesten onder ons hebben wel ooit eens de afdaling van de Lesse, met de school, gedaan.

Daverdisse

De gemeente Daverdisse ligt in de provincie Luxemburg.
Tijdens het Franse bewind was Daverdisse  een gemeente die behoorde tot het departement Samber en Maas. In 1818 werd het dorp echter door het Groothertogdom Luxemburg geannexeerd. Ten slotte ging het bij de provincie Luxemburg horen vanaf 1839.

Foto’s

1 Reactie

  1. Jose:
    26 maart 2022
    Heel mooi, hopelijk blijft het weer goed, succes nog