Dag 2: Ossendrecht - Ouddorp

23 augustus 2022 - Grevelingenmeer, Nederland

Vertrek

Deze morgen een fijn ontbijt gekregen. Met een extra picknick pakket om de dag goed door te komen. Vriendelijke  mensen. Ben zelfs teruggekeerd na 3 km fietsen op een nogal frisse dijk. (Grapje) Toen besefte ik dat ik mijn fietshandschoenen vergeten was.

Water

De eerste uren was het fietsen van de ene dijk naar en andere dijk. En dat met wisselende achtergronden. Eerst de grote fabrieken ten noorden van Antwerpen, zoals BASF en 3M.  Volgens inwoners ook verantwoordelijk voor vuile en stinkende rook. Eens die multinationals voorbij, waren het windmolens. De ene na de andere. Nooit zoveel windmolens gezien!  Daarna was het water, links, rechts, voor en achter. Gelukkig niet van boven. Tenzij zweetdruppels. Verder was het druk met fietsers. Nederland is duidelijk een fietsland.

Oosterscheldekering

Is een 9 km lange stormvloedkering die de Oosterschelde afsluit bij dreigend stormweer. Men heeft er 10 jaar aan gewerkt. (‘76-‘86) Bevat 65 kolossale pijlers. Met schuiven die 42 m breed zijn en 12 m diep kunnen afdalen. Door het nieuwe energiebeleid van de regering  zijn er enkel pijlers omgebouwd, en dienen nu ook als getijdencentrales.

Neeltje Jans

Vroeger een zandbank. Is nu een attractiepark geworden. Diende oorspronkelijk  als werkplaats om de kering te bouwen. De naam Neeltje Jans is de naam van een boot die indertijd vastgelopen was op de zandbank.

Ouddorp 

Was oorspronkelijk klein typisch dorp. Met enkel kleine neringdoeners. Door het massatoerisme, veel campings, veel duitse toeristen, zijn er grote winkelketens, genre Albert Heyn en andere gekomen. Weg kleinschaligheid. Nu is het centrum het ene restaurant langs het andere. Dixit gastvrouw.

Groeten

Tot morgen. Op weg naar Scheveningen

Foto’s

4 Reacties

  1. Jos en Madeleine:
    23 augustus 2022
    Fietsen en ook nog mooie verslagen maken. Hoe doe je dat toch?
    Jos
  2. Marc Paesen:
    23 augustus 2022
    Sterk bezig Leander 🚴👍
  3. Rene Eyckens:
    24 augustus 2022
    Mooie streek. Altijd weer indrukwekkend die Deltawerken. Go on Leander! 😎
  4. Irene Maesen:
    24 augustus 2022
    Houd het hoofd koel,bij deze hitte Leander !!! 😎🥰